Майки на деца с увреждания от Велико Търново излязоха на протест
Родители на деца с увреждания излязоха на протест в различни градове в страната. Техните искания са държавата да осигури адекватна финансова подкрепа за децата им и да изготви електронен регистър на лицата с увреждания. С плакати „Не уврежданията, а държавата убива децата ни“ и „Това са децата на България“майки от Велико Търново също се събраха пред паметника „Майка България“.
Основните искания на майките са свързани с увеличаване на броя часове, на които са наети да работят като лични асистенти на своите деца. В момента те са 4, а заплащането е крайно недостатъчно по думите на протестиращите.
Планирани от правителството промени предвиждат увеличаване на месечните помощи, но само за лицата до 18 години. Протестиращите майки са загрижени как ще изхранват децата си след навършването на пълнолетие. Иванка Цачева се грижи за своята 35-годишна дъщеря. Тази година не е успяла да стане част от програмата за лични асистенти, защото се се грижи за лице над 18 години.
34-годишната Анета подкрепя протеста и разказва за трудностите в своето семейство. Тя е назначена като личен асистент на 5-часов работен ден на големия си син Пресиян, който страда от мускулна дистрофия.
Майките споделиха още, че за тях е обидно да носят бели униформи и баджове, предоставени им от Общината по проекта, по който са назначени като лични асистенти.


Катя Мерджанова
14 Септември 2016 | 13:50
Тагове: протест, деца с увреждания, родители, подкрепа

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook