Иван Сираков от Горна Оряховица е новият световен шампион по спортно радиоориентиране
Преди броени дни състезателят по спортно ориентиране Иван Сираков се завърна от световно първенство в Албена като световен шампион по радиоориентиране, преборвайки близо 400 състезатели. Вижте историята на успелия спортист от Горна Оряховица.
Иван Сираков е роден през 1988 година в Горна Оряховица. Започва да се занимава със спортно ориентиране на 10-годишна възраст и от тогава е носител на десетки титли и отличия. От последното си състезания, Иван се връща в родната Горна Оряховица като световен шампион по радиоориентиране.
Спортното ориентиране не е сред най-популярните спортове у нас, за разлика от скандинавските държави, където е семейно традиционно занимание. Състезанията изискват сериозен набор физически и психически качества и издръжливост, за да се преодолеят всякакви природни изпитания, които често изискват добри умения в скално катерене, плуване, стрелба с лък, колоездене и ориентиране по карта.
Между всички състезания и тренировки, Иван завършва физкултурна педагогика, а след това и журналистика във ВТУ, където в момента е докторант. За бъдещето той не е сигурен, знае само, че смята да продължава да се развива като един от най-успешните български състезатели по спортно ориентиране.


Владислава Георгиева
13 Септември 2016 | 17:16
Тагове: радиоориентиране, шампион, спорт, световно първенство

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook