С богата програма Велико Търново ще чества 22-ри септември
С богата програма Велико Търново ще отбележи 108 години от обявяването на Независимостта на България. 10 юбилеен Международен фестивал на духовите оркестри, концерти, изложби и Голямо търновско хоро са само част от предвиденото за дните от 21 до 24 септември.
По традиция старата столица е в центъра на честванията на националния празник. Те ще започнат със света литургия в църквата „Свети 40 мъченици“, военен ритуал по издигане на българското знаме, поднасяне на венци и цветя, както и празнично шествие.
В празничния ден от 9 до 18 часа входът за архитектурно-музеен резерват „Царевец“ и църква-музей „Св. 40 мъченици“ ще бъде свободен за посетители, предвиден е и безплатен екскурзоводски тур, включващ знаковите църкви за града. На 22 септември предстои официалното отваряне за посетители на крепостта Трапезица, както и връчването на звание „Почетен гражданин на Велико Търново“ Мехрибан Алиева, президент на фондация „Гайдар Алиев“ - Азербайджан.
Изложение на занаятчии от страната, отворени врати в работилниците на чаршията, демонстрации и открити уроци, пърформанси на улични артисти очакват великотърновци и гостите на града. На 24 септември празничната програма ще завърши с 3Д мапинг спектакъла „Величието на Асеневци“.


Катя Мерджанова
9 Септември 2016 | 18:03
Тагове: Независимостта на България, празник, Велико търново, честване, програма

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook