Природозащитници се борят за връщането на изчезнали видове лешояди в Стара планина
Различни видове лешояди са населявали обичайно българските земи в миналото – това е рядко популярен факт, който природозащитници ни напомнят. Те са имали важна роля в биологичното равновесие, а възстановяването им може да доведе до важни ползи в икономически план.
Белоглавите лешояди са обявени през 1971 година за изчезнал от българските ширини вид. Седем години по-късно в Източните Родопи е открита малка колония с 1-2 размножаващи се двойки, а в края на 80-те български природозащитници започват усилена дейност за възстановяването на вида у нас. Успехът на любителите на родната природа днес е пълното възстановяване на вида с нови гнездящи двойки както в Стара планина, така и в други райони на страната.
Предстои цялостна международна кампания за възстановяване и на популацията на черният лешояд по нашите земи. Широк спектър от дейности са предвидени в следващите 5 години срещу използването на отрови и обезопасяване на електропреносната мрежа, които според природозащитниците са основните опасности за редките видове птици.
Елена Стоева споделя, че според нея и екипът, с който работи, всяко живо същество в природата има своя роля, която рефлектира върху нас, хората. Според природозащитничката успехът на проектите и дейностите по възстановяването на популацията на лешоядите в България ще доведе и до много икономически ползи и устойчиво регионално развитие у нас.


Владислава Георгиева
29 Август 2016 | 18:21
Тагове: лешояди, природозащитници, изчезнали видове, Стара планина

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook