„Ежедневието на Средновековен Търновград“
Над 130 участници от България и чужбина пристигнаха на крепостта Царевец в старата столица за Международния фестивал на историческите възстановки „Ежедневието на Средновековен Търновград“. Любителите на приказните истории за бита и традициите в средновековната столица ще могат да видят сечене на монети, оръжия и бойни умения, царско и болярско облекло, дворцова и ежедневна народна кухня, танци и всевъзможни занаяти.
Тропот на конски подкови по каменните улици, звън на монети, бойни възгласи на трениращи войни и средновековна музика ще огласят историческия хълм Царевец от 28 до 31 юли. Гостите на „Средновековен Търновград“ ще могат да се пренесат във времената на българските царе и царици като се докоснат до перлени и златни накити и опитат от дворцовото меню на средновековните българи.
На фестивала гостите на Царевец ще могат да видят и много възстановки на бита на европейците през Средновековието. Група от Румъния ще разкаже за модата и облеклото, сръбските гости ще покажат свое характерно въоръжение, украинци ще танцуват и ще поставят театралното изкуство на средновековната сцена.
Участници от Шумен, Варна, София, Пазарджик, Сливен и Асеновград и домакините от Велико Търново ще везат памучни ризи, коват монети и ще разказват за бойното величие на българите от времето на Асеневци.


Владислава Георгиева
28 Юли 2016 | 18:48
Тагове: Средновековие, Търновград, възстановки, Царевец

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook