113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание
Отбелязваме 113 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Въпреки своя неуспех то показва на цялата европейска общественост, че населението в Македония и Одринско ще продължи своята борба до извоюването на националната си независимост. Потомък на легендарния македонски войвода Мише Развигоров пък избра Велико Търново, за да представи на днешния ден своята книга „Развигорови – обречените на свобода“
Въстанието избухва на 20 юли 1903 година - Илинден, откъдето идва и името му. Само за няколко дни то обхваща всички населени пунктове в планинските местности на Битолска, Леринска, Костурска, Охридска и Кичевска околии. Османското правителство изпраща 300 000 войници, снабдени с модерно оръжие и артилерия. Разчитайки на собствените си сили, въстаналото население се отбранява в продължение на три месеца срещу многократно превъзхождащия го противник, но не успява да удържи неговия напор.
Михаил Развигоров е внук на легендарния войвода, чието име носи. В своята книга представя биографични данни за предците си. Описва две поколения от рода Развигорови, които са дейни участници в борбите за свобода на Македония.
Родственикът на войводата, казва, че не бива да забравяме историята и уроците, които дава тя на идните поколения.


Катя Мерджанова
20 Юли 2016 | 18:03
Тагове: Илинденско-Преображенското въстание, годишнина, участници, история

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook