Зачестяват случаите на фейсбук зависимост
Малко над 45% от населението на България или 3.3 млн. души ползват Facebook. В световен мащаб по последни данни ежедневно един милиард души използват социалната мрежа. Психолозите обаче алармират за зачестяващи случаи на зависимост, както и проблеми с невербалната комуникация и емоционалната интелигентност най-вече сред подрастващите.
И докато Алжир стана третата страна след Китай и Южна Корея, в която откриха частна клиника, където лекуват пациенти, зависими от фейсбук, у нас все още няма такава. Но специалистите по психично здраве предупреждават за някои реални опасности от прекаляването с фейсбук, като например да си изградим измислен образ, към който да се стремим и в реалния живот.
А въпреки все повечето възможности да изразим своето настроение и емоционално състояние във фейсбук, няма как реално да преживеем и преодолеем дадено състояние.
Малко по-активни във фейсбук са жените – 1.7 млн. души, спрямо 1.6 млн. души за мъжката част от населението на страната ни. Общо 300 000 от регистрираните потребители в мрежата са хора под 18-годишна възраст. Именно при тях според психолозите общуването с емотикони се отразява най-отчетливо на емоционалната интелигентност или иначе казано на способността да изразяват своите и разпознават чуждите емоции в реалния живот. А с по-големите възможности за споделяне се появяват и все повече етични въпроси за това какво е допустимо.
Над 78% от активните българи ползват фейсбук през мобилните си телефони, а ако се огледаме наоколо се оказва, че социалната мрежа сближава хората в различни краища на света, а отчуждава тези, които стоят един до друг.


Катя Мерджанова
13 Юли 2016 | 18:17
Тагове: Фейсбук, зависимост, емоции, състояние, комуникация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook