Как да предпазим най-малките в сезона на летните вируси?
С повишаване на температурите респираторните вируси се заменят с ентеровируси, а най-уязвими са най-малките. Как да намалим риска от заразяване на децата в градски условия и на морето вижте в следващия репортаж.
Доктор Мария Кьорчева лекува малчугани вече 25 години и противно на разбирането, че именно лятото е сезонът на ентеровирусите, казва, че тях ги има през цялата година. През последните седмици малките й пациенти са предимно с някои оплаквания.
Болки в корема, повръщане, висока телесна температура -39-40 градуса. Лекарите съветват да се потърси специализирана помощ още при появата на някой от тях. Великотърновската педиатърка съветва родителите да не хранят своите деца в парковете
На добрата хигиена трябва да се обръща специално внимание и при посещаването на басейни, както и на морето, където при струпването на много хора предаването на вирусите е по-лесно. Като превантивна мярка пък някои лекари препоръчват приемането на пробиотици предварително.
Лечението на ентеровирусите е възможно и само чрез спазване на необходимата диета, а антибиотици специалистите не препоръчват, освен при по-сериозни случаи или възникнали усложнения.


Катя Мерджанова
13 Юли 2016 | 16:38
Тагове: респираторни заболявания, вируси, деца, педиатър

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook