Да си спомним за българското
Тракийска народна певица и гайдарка популяризира българския фолклор и всички забравени обредни традиции и ритуали във Велико Търново. Вижте историята на Владислава Христозова - музикант по произход и воля.
Владислава Христозова е родом от Харманли. Пее народни песни откакто се помни. Наследява репертоара на един от най-прочутите певци на тракийска народна музика – дядо Груйчо Дочев, а по гайдата се запалва на 11-годишна възраст.
В рода на Владислава има много музиканти, а брат и е известният композитор Тихомир Христозов. Заедно с него, тя прави и първите си стъпки по музикантските пътеки в читалището на малкия тракийски град, където вземат уроци по пиано, солфеж и гайда. В 6 клас се мести в Пловдив, където се захваща по-сериозно с гайдарското си образование.
Въпреки световъртежите и тежкия труд в началото, крехката тракийка успява да се усъвършенства в джура гайдата и народните изпълнения. Днес тя пътува из цялата страна и популяризира българския фолклор с цялата му изящност и шарени нюанси.


Владислава Георгиева
11 Юли 2016 | 18:33
Тагове: певица, гайдарка, музика, фолклор

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook