Евро в България?
Негативен отзвук в българското общество предизвика искането на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всички държави от ЕС да приемат еврото за своя национална валута възможно най-скоро. В отговор, на 1 юли премиерът Бойко Борисов направи изказване, че България ще приеме единната валута възможно най-късно.
Еврокомисията планира да въведе единна валута за всички държави-членки на съюза, включително България. Това стана ясно от статия на великобританското печатно издания „Дейли експрес“, в която се съобщава, че поддръжник на ускоряването на процеса за уеднаквяване на валутите в страните-членки е лично председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Основният довод на Юнкер е, че в ЕС „интеграцията трябва да бъде задълбочена“, особено след бъдещо напускане на Великобритания.
В икономическия и политически съюз на 28-те, само 8 от държавите използват различна от еврото парична единица – Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания, Швеция и България. Присъединяването към еврозоната е задължително за всяка, но не е обвързано със срок. Точната дата за България до скоро зависеше от присъединяването към Валутно-обменния механизъм, т.нар. чакалня на еврозоната. Очаква се дотогава България да запази фиксирания курс на лева.


Владислава Георгиева
4 Юли 2016 | 17:50
Тагове: евро, парична единица, лев, присъединяване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook