Изложба, книга и филм, посветени на Атанас Буров показаха в Лясковец
Изложба, книга и филм, посветени на Атанас Буров показаха в Лясковец. Малки и големи жители на градчето развяха българския флаг и запяха националния химн, а събитието се превърна в тържество, седмица преди официалния празник на Лясковец – 29 юни.
Оpигинaлни бaнкoви aкции нa Бypoви, възcтaнoвeни пeчaти, както и opигинaлни пиcмa и дoкyмeнти бяха включени в изложбата, чийто инициатор е Кyлтypнo-пpocвeтнoтo cдpyжeниe „Св. Св. Пeтъp и Пaвeл”. Представена бе и книгата на Никoлaй Ивaнoв „Нoви щpихи към пopтpeтa нa А. Бypoв”.
Политик, дипломат и финансист. Считан е за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на 20-ти век, а заради политическите си речи и въвеждането на модерни за времето си европейски практики на българска почва е наричан „идеолог на българската буржоазия“ Антония Георгиева е правнучка на втори братовчед на Атанас Буров. За нея корените й са гордост.
През 1951 г. Буров е арестуван в квартирата си в Дряново. След обиска мебелите са изпочупени, завивките раздрани, а дрехите му разкъсани. “Иззета е частна кореспонденция - нищо особено“, отбелязват в протокола длъжностните лица. Окован в белезници и под конвой, Буров е хвърлен в следственото управление на Държавна сигурност. Осъден е на 20 години затвор заради “опити“ да събори народната власт и да реставрира фашисткото управление.Той излежава само 576 дни. Умира зад решетките на пазарджишкия трюм през 1954 г.


Владислава Георгиева
27 Юни 2016 | 17:31
Тагове: Атанас Буров, личност, изложба, Лясковец

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook