Английската лира падна до най-ниското си ниво от 2009 година
Английската лира падна до най-ниското си нови от 2009 година насам. Курсът на британската парична единица е спаднал с 2, 1 % до 1, 41 долара за лира. Много икономисти обясняват девалвацията със страх от „Брекзит“ - или излизане на Великобритания от ЕС. Референдум за мнението на гражданите на Англия по темата ще се проведе на 23 юни.
Според икономиста Пенко Пенков, причините за девалвацията на лирата са две – от икономически и от политически характер. Икономическата причина е факта, че Англия е страната от Г20 с най-голям вътрешен дефицит – около 150 млрд.,а целта на британското правителството е до края на 2017 година тази цифра да бъде стопена.
Следствие от намаляване на държавното потребление е намаляване и на покупателната способност на валутата, тъй като търсенето на валутата намалява пропорционално на предлагането й. Според икономиста, намаляването на държавните разходи води до съкращения в държавния сектор, което означава, че безработицата се увеличава, което пак води до намаляване на потреблението.
Това при всички случаи намалява интереса на инвеститорите и партньорите на Великобритания по отношение на икономическите отношения. Наблюдава се движение на британската лира към швейцарски франк по указание на някои швейцарски банки с влияние върху валутния пазар. Прогнозите на световните анализатори е, че тази тенденция ще продължи до края на 2016 година, като се очаква съотношението британска лира – долар да стигне до 1, 25 долара за 1 лира. В началото на 2017 година се очаква курсът на лирата да започне да се покачва.


Владислава Георгиева
17 Юни 2016 | 18:38
Тагове: английска лира, курс, спад, Брекзит

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook