Да осъдиш плагиат
Преди близо година поетесата и писател от Горна Оряховица Павлина Григорова става жертва на плагиатство. Нейн разказ е присвоен от друг автор и дори издаден в книга. За случилото се тя разбира от приятели и завежда дело. Вижте как се стига до щастливата развръзка.
Павлина Григорова пише „Приказка за една орисница“ и я публикува в своята фейсбук страница. До случая с плагиатството не познава жената, която включва произведението й в своя книга.
Павлина признава, че публикувайки в интернет, всеки автор поема риск личното му творчество да се превърне в народно – известно за мнозина, но без автор. След като разбира, че разказът й е откраднат, решава да се свърже с автора плагиат.
Обръща се към Окръжна прокуратура във Велико Търново, случаят продължава развитието си в Специализираната прокуратура в София, образувано е досъдебно производство, след което Павлина и плагиатът се срещат в съдебната зала, където се оказва че има още четирима автори, ставали жертва на същото. В крайна сметка справедливостта възтържествува и обвиняемата получава условна присъда с изпитателен срок и парична глоба в размер на 5000 хиляди лева.


Катя Мерджанова
10 Юни 2016 | 18:41
Тагове: автор, произведение, плагиат, авторско право, съд

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook