Повторна оценка на нуждата от обучение по религия в училище, изискват от Православния богословски факултет към ВТУ
От Православия богословски факултет към ВТУ настояват за въвеждане на задължителен предмет Религия в училищата. Предложението е в гимназиалния етап на средното образование от 9 до 12 клас да се преподава знание за религията и различните религиозни системи, а не вяра.
Становище на Православния богословски факултет към ВТУ за нуждата от образование по религия в съвременното българско училище е внесено за разглеждане от експертен съвет към МОН, който в момента работи по въпроса. Според преподаватели от факултета, игнорирането на липсата на държавна стратегия и концепция за преподаване на Религия в училище е недалновидна политика, която не решава, а създава проблеми в условията мултирелигиозна ситуация в Европа в момента.
За периода на съществуването си е подготвил над 950 бакалаври по специалностите Богословие и Иконография, над 120 магистри по Теология и Иконография, а докторантите, които в момента следват са 36-ма. Единствените богословски факултети в България, акредитирани да обучават и в трите образователно-квалификационни степени са тези към СУ и ВТУ.
Православният богословски факултет към ВТУ е създаден през 1991 година и тази година чества своята 25-та годишнина. По повода в периода непосредствено след началото на новата учебна година са планирани научни конференции с международно участие, изложби на преподаватели и студенти и много събития, с които да бъде отбелязан юбилеят.


Владислава Георгиева
2 Юни 2016 | 19:21
Тагове: богослови, религия, часове, училища

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook