Брокерите на недвижими имоти с над 40% ръст на средната работна заплата
През първото тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата в област Велико Търново е нараснала с 6.5% спрямо първото тримесечие на предходната 2015 г.. Най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти” - с 41.4% и „Административни и спомагателни дейности” - с 24.1%, сочат данни на отдел „Статистически изследвания“ на Български национален статистически институт,
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през първото тримесечие на 2016 г. Във Велико Търново са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение във„Финансови и застрахователни дейности” - 1 246 лева, а най-ниско платени са били наетите лица в сферата „Хотелиерство и ресторантьорство” - 464 лева. Най-значителен ръст в размера на трудовото възнаграждение има в сферата на „Операциите с недвижими имоти“ - от 553 лева средна заплата за първото тримесечие на 2015 година, брокерите във Велико Търново получават средна заплата от 782 лева за същия период през 2016 година.
Пазарът на недвижими имоти във Велико Търново, според брокери с дългогодишен опит, в момента е стабилен и прогнозируем, което го прави добър за всички участници в него. Това е важно както за продавачите по отношение на ценовия диапазон, така и за купувачите, които имат благоприятна възможност да правят по-дългосрочни вложения. Наблюдава се поскъпване на недвижимите имоти между 10 и 12 %.
Призванието „брокер на недвижими имоти“ в България е сравнително ново понятие. Съществува в Националния класификатор на професиите едва от около 15 години. Според работещи в бранша, тази професия съвместява много изисквания в себе си – инженерни и архитектурни знания, психологически подход, юридическа култура и медиаторско сладкодумие.


Владислава Георгиева
27 Май 2016 | 19:10
Тагове: имоти, цени, пазар, търсене

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook