Всеки трети в България страда от високо кръвно налягане
Светът отбелязва Деня за борба с хипертонията. Велико Търново се включи с клиника на открито, организирана от Регионалната здравна инспекция. През импровизираните кабинети за измерване на кръвното налягане в парк „ Марно поле“ минаха десетки граждани на старопрестолния град.
Артериалната хипертония е един от водещите глобални фактори на риска за здравето на населението в света.Около една трета от възрастното население на планетата е с хипертония, като за лицата на възраст над 60 години този показател е над 50%, а ефективно лекуван е само един от всеки трима. В нашата страна честотата на хипертонията е около 55% при средна за Европа 30 - 45%;над 2 млн. души са с артериална хипертония, по данни на Българската лига по хипертония.
Миналата година броят им е бил 7613, а тази година са с близо 500 повече. Голяма част от засегнатите не знаят за заболяването си и сериозните му последици; всеки трети неглижира високото си кръвно налягане и не провежда лечение, което с най-голяма сила важи за младите мъже.
Възрастовата граница обаче все повече се снижава и около 5% от юношите у нас са с хипертония. Неблагоприятната статистика показва, че България се нарежда сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания и заема първо място по смъртност, вследствие на мозъчен инсулт в Европа.


Десислава Колева
17 Май 2016 | 18:16
Тагове: хипертония, заболяване, лечение, профилактика

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook