ВТУ отбеляза патронния си празник
Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ отбеляза патронния си празник. Към днешна дата старопрестолната Алма матер е потънала в тежки финансови задължения, които възлизат на стойност от 6 милиона лева. Университетът се надява на помощ от държавата и в същото време работи по разкриването на представителства в чужбина, които да привличат студенти от Европа.
Равносметката на настоящия ректор професор Христо Бонджолов за времето, в което висшето учебно заведение е под негово ръководство е тежка и изпълнена с проблеми година – дългове, повече от 2 милиона неизплатени преподавателски заплати, забавени студентски стипендии.
Ректорът заяви, че държавата трябва да поеме капиталовите разходи на университета, а пари още не са преведени. Ръководството на висшето учебно заведение обаче има нови амбиции за технологично обновяване.
Университетът работи още с фирми за привличането на студенти платено обучение. След като регистрира свое представителство във Виена, страпрестолната Алма матер очаква следващата академична година първите си студенти от Австрия, като се надява да ги спечели с по-ниските в сравнение с други европейски университети такси, историята на града и университета. По повод днешния празник проф. Сава Василев, директор на Университетската библиотека, изнесе академично слово на тема “Слово за буквите”.
На тържеството бяха връчени почетни отличия на двама заслужили преподаватели на Великотърновския университет. За първи път ВТУ присъди званието „емеритус професор“. на проф. д-р Пенка Радева. Почетен сребърен медал олучи доц. д-р Любка Стоичкова Димитрова.


Катя Мерджанова
11 Май 2016 | 18:31
Тагове: Великотърновски университет, празник, обучение, студенти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook