Отбелязваме Деня на Европа
На 9-ти май отбелязваме Деня на Европа. В старата столица честването премина с традиционния празничен парад по централната улица и издигане на знамената на България, Велико Търново и Европа. В него се включиха духовият оркестър при СОУ „Емилиян Станев“, знаменна група, мажоретки и деца от детските градини в града.
На днешния ден се навършват 71 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана, която е и първата от редица европейски институции, които в крайна сметка се превръщат в това, което днес наричаме Европейски съюз.
През 2007 година България става част от Европейския съюз, а с течение на времето българите променят нагласата си спрямо членството в положителна посока. През 2015 година по-голямата част от българските граждани - 64,4% го одобряват и оценяват позитивно, а около една пета 21,8% - негативно. През 2008 разликата между одобрение и неодобрение е била само 3%.
На 9 май се отбелязва още и Деня на победата, посветен на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.


Катя Мерджанова
9 Май 2016 | 18:39
Тагове: Ден на Европа, честване, парад, Велико Търново

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook