Ремонти за 1 млн. лева на ВТУ без провеждане на обществени поръчки
Нарушения на Закона за обществените поръчки са установени при два одита на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Без провеждането на обществени поръчки са възложени ремонтни дейности за близо 1 милион лева без ДДС. От Окръжна прокуратура съобщиха, че извършват проверки по сигнали, включително на настоящия ректор проф. Христо Бонджолов.
От писмен отговор на образователния министър Меглена Кунева относно питане на депутата от областта Иван Иванов, става ясно, че на 14 януари 2016 МОН е уведомено, че ръководството на ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, в нарушение на ЗОП през 2014 г. е разпоредило извършването на строително-монтажни работи, за които обаче не е проведена процедура за възлагане на обществена поръчка. Стойността на ремонтните дейности възлиза на 971 216 лева без ДДС. Иван Иванов информира, че е изискал и финансовата ревизия, направена от Агенцията за държавна финансова инспекция.
За нарушението по време на финансовата инспекция през 2015 на отговорното длъжностно лице и на ВТУ са съставени актове за установяване на административни нарушения, пише в отговора си Кунева. Не става ясно на каква стойност на наложените актове, дали те са платени, както и дали са последвали други санкции и защо за допуснатите нарушения при разходването на един милион лева не е уведомена и прокуратурата.
Потърсихме за коментар бившия ректор на старопрестолната Алма матер проф. Пламен Легкоступ, както и настоящия – проф. Христо Бонджолов, но без успех. На ход са следствието и прокуратурата, които извършват проверки.


Катя Мерджанова
3 Май 2016 | 15:02
Тагове: ВТУ, ремонти, поръчка, нарушение

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook