Интерактивна разходка на паметника на връх Бузлуджа
Проектът Бузлуджа VR е интерактивно изживяване, което може да бъде изпитано чрез очила или шлем за виртуална реалност или на компютър като електронна игра. То дело на млади ентусиасти и е базирано на най-големия български идеологически монумент – паметникът на връх Бузлуджа, построен през 70-те години на миналия век.
Двамата студенти по дигитални медии и дизайн - полякът Рафал Кзаровски и българинът Тодор Русанов, изработват дигиталната визуализация като своя дипломна работа при завършване на университет в Шотландия.
Чрез редизайна на интериора на паметника младите хора целят да привлекат вниманието към настоящото състояние на сградата. Подчертават, че за тях Бузлуджа не е символ на партийна идеология, а пример за уникална архитектура, която трябва да бъде съхранена през поколенията и показана на света.
Визуалното преживяване е нова за цял свят технология. Според създателите си и водещи архитекти тя е бъдещето за преживяване на реалната среда на места и обекти, а заедно с това е и ключът за даване на нов живот на исторически паметници, като този на връх Бузлуджа.


Владислава Георгиева
26 Април 2016 | 18:40
Тагове: Бузлуджа, паметник, виртуална разходка, проект

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook