В началото на Страстната седмица започва и пазаруването за празничната трапеза
В началото на Страстната седмица започва и трескавата подготовка за празника. Опашките в магазините растат, а основните продукти за трапезата на Възкресение Христово - като агнешко месо, яйца и тестени изделия, свършват най-бързо.
Велики понеделник е – денят, с който започва Страстната седмица. Църквата нарича последните дни от земния живот на Христос „святи“ и „велики“, почитайки страданията и изкупителното му дело на Кръста. Във всеки християнски дом - главно с пазаруване, започват приготовленията за посрещане на празника.
Според по-голямата част от потребителите съществена промяна в цените на хранителните продукти, в сравнение с миналата година няма. Цената на агнешкото на пазара е между 10 и 14 лева за килограм, на яйцата от 10 до 25 стотинки за брой, а на козунака – от 1, 30 до 4 лв за 300 гр. За голяма част от българите обаче даже и промоционалните цени са непосилни.
Реалната финансова ситуация в България принуждава българския пенсионер да посреща светли християнски празници като Възкресение Христово с минималната пенсия за стаж и възраст 161.38 лева, а социалната пенсия за старост о 118.03 лв.


Владислава Георгиева
25 Април 2016 | 19:31
Тагове: Великден, празник, хранителни продукти, цени

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook