Учители борят неграмотността с допълнителни часове по БЕЛ
Неграмотността на подрастващите все повече се откроява като един от основните проблеми на образователната система. Все повече млади хора не пишат правилно, а още повече нямат навика да четат литература в класическите или съвременните й форми и жанрове.
За 2012 година по грамотност сме на 53то място в света, а далеч пред нас са държави като Киргистан, Тринидат и Тобаго и Туркменистан. Според доклад на Европейската комисия по Конвергентната програма за 2012-2015 година, процентът на младите хора с трудности при четене у нас е най-високият в ЕС.
Мероприятия като „Верижно четене“, „Четене с родителите“, „Книги за смет“ за по-големите деца и „Училище по четене“ за първолаците, са са част от мерките, които от търновското училище са взели по повод проблема.
Ръководството на училището се хвали и с положителната тенденция повече млади хора да се включват в учителския колектив. В ОУ „П.Р. Славейков младите преподаватели са около 30 %.
След множеството дебати в публичното пространство по повод новата образователна реформа и подмяната на учебните планове и учебниците за децата до 5 клас, на заден план остана реалният брой часове, в които децата ще получават нови знания. От МОН са заложили в 60% от часовете децата да учат нови неща, а останалите 40% да бъдат използвани по усмотрение на преподаватели теза изпити и други дейности.


Владислава Георгиева
21 Април 2016 | 19:00
Тагове: неграмотност, ученици, България, класация

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook