Опасност от епидемия от нодуларен дерматит по едрите преживни животни в България
Опасността от епидемия от силно заразната болест по едрите преживни животни – нодуларен дерматит, предизвика срещи на различни нива за превенция на болестта. До момента има диагностицирани случаи на болни говеда само в Южна България.
Нодуларния дерматит е остро заразно заболяване по едрите преживни животни, което води до намален или изгубен млеконадой и летален край и води до тежки икономически загуби, вследствие на ограничаване на търговията и невъзможност за движение на животни и продукти от засегнатите региони.
За да се ограничи разпространението на болестта заразените животни трябва да бъдат унищожени. В случай, че заболяването се разпространи прекалено много, може да бъде наложена забрана за търговия с животни и продукция от тях към чужбина от цялата страна.
До момента има регистриран нодуларен дерматит в 3 области в Южна България – в 13 населени места. Около 350-400 животни са евтаназирани и затрапени. Движението на животни от засегнатите региони е забранено. Най-добрата превенция за ограничаване на заразата е строг контрол на възприемчивите животни, транспорта и движението на едри преживни животни.


Владислава Георгиева
21 Април 2016 | 18:56
Тагове: нодуларен дерматит, животни, епидемия, унищожаване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook