Гласуването на избори и референдуми става задължително
Вече ще гласуваме задължително в изпълнение на гражданския дълг. Това реши парламентът, като прие окончателно първия текст в Изборния кодекс. Използвалите правото си на глас, евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а тези, което не са - ще бъдат заличавани от избирателните списъци, докато не подадат заявление за възстановяване на правото за гласуване.
Със 109 гласа „за“, 74 „против“ и 10 „въздържал се“ беше приет първият параграф от промените, който бе предложен от Патриотичния фронт. Преди промените да влязат в пленарна зала, правната комисия проведе три среднощни заседания, за да ги гласува.
Според все още неприетата част от законопроекта, неизпълнилите гражданския си дълг ще бъдат заличавани от избирателните списъци след две поредни негласувания.
Броят на държавите по света е около 200, а гласуването е задължително в 23 от тях. Санкциите са различни – на някои места се налагат глоби, които ако бъдат оспорени гражданите могат да бъдат лишени от свобода. В Боливия негласувалия не може да получи трудовото си възнаграждение от банка, в Белгия неупражняването на граждански вот води до пречки в намирането на работа в обществения сектор. В Сингапур гражданинът, който не е отишъл до урната се изважда от избирателните списъци и се добавя отново, само ако причината му бъде счетена за уважителна от институциите – санкцията, която предлагат и българските нормотворци.


Владислава Георгиева
21 Април 2016 | 18:55
Тагове: гласуване, закон, задължение, списъци

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook