Културно-исторически паметници във Велико Търново се рушат от безхаберие
Международния ден за опазване на паметниците на културата отбелязваме днес. В. Търново е един от българските градове, в които са съсредоточени множество исторически и национално значими паметници, които обаче се рушат заради бездействие на собственици и институции. В църквата "Св. Великомъчник Димитър Солунски" болярите Петър и Асен обявяват въстание срещу византийското владичество и провъзгласяват Търново за столица. На табелата на входа и пише, че е възстановена през 1985г., но се оказва, че не е точно така. Някои от стените на църквата остават голи.

Църквата е част от активите а държавата и в момента опазването, поддържането и извършването на довършителни дейности по интериора й не могат да се поемат от Община в. Търново, докато не стане неин законен стопанин. Източната част на града е отделена в архитектурен резерват, включващ останките от столично Търново, края на Възраждането и Третата Българска държава. Състоянието на този сграден фонд обаче е критично и изисква градоустройствени решения, както и средства, които не са по силите на собствениците на тези сгради.


Такъв е случая с къщата на Анастасия Кокона - сграда на повече от 3 века, в която е отсядал и В. Левски. Собственика чакал 2 години да му позволят ремонт, когато получил позволение, имота се срутил.

Шишмановата баня също очаква своята реставрация и до днес.


Катя Мерджанова
18 Април 2016 | 19:40
Тагове: паметници, рушене, безхаберие

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook