В църква в с. Леденик откриха последния автопортрет на Захари Зограф
Църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Леденик крие зад стените си история и вяра на почти 600 години. Изографисана от Захарий Зограф в периода 1849-1851 година, в ниша на една от стените зад вратата, наскоро беше открит четвъртият известен автопортрет на твореца.
Наскоро, по повод храмовия празник – 6 май, членове от църковното настоятелство и местни жители на село Леденик започват търсене на повече материали за църквата. В процеса на търсенето откриват документи във Великотърносвка митрополия, които свидетелстват, че „Св. В. М. Георги Победоносец“ е изографисан лично от Захари Зограф. Зад вратата в малка ниша той оставя и свой автопортрет.
Автопортрети на Зограф са известни само в още 3 храма в България – Бачковски, Преображенски и Троянски манастир. Църквата „Св. Георги Победоносец“ в с. Леденик е единствената в България, която има на стените си автопортрет на живописеца. Спомени за някогашния блясък на църквата припомнят и жители на селото.
Църквата „Св. В. М. Георги Победоносец“ днес е в окаяно състояние. Очевидци помнят само един ремонт, който някога е правен в църквата. Кметството на село Леденик и Великотърновска митрополия работя над няколко проекта за финансиране на реставрация на храма.


Владислава Георгиева
11 Април 2016 | 18:54
Тагове: църква, автопортрет, Захарий Зограф, село Леденик

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook