Платен прием в университетите от тази година
Държавните университети приемат отново студенти срещу заплащане. С промените в Закона за висшето образование, влезли в сила от 1 март, им се разрешава да обучават студенти по бакалавърски и магистърски програми. Министерството на образованието и науката определи капацитет на Великотърновския университет за прием през учебната 2016-2017 година от 2222 места по държавна поръчка и 551 места за прием срещу заплащане.
Един от основните проблеми пред университетите в страната, включително и ВТУ, е свързан с демографската криза от преди 20 години и броят кандидат-студенти през последните няколко години. Висшите учебни заведения пък получават финансиране според броя студенти, в резултат на което става все по-лесно записването на висше образование.
Липсата на подбор от университетите води до произвеждането на все по-некачествени кадри.
Въпреки че някои специалности едва успяват да съберат нужния брой студенти след трето класиране, допълнителни приеми и кампании за ранно записване, други специалности по традиция са предпочитани от младежите и там желаещите са повече. Сред тях са икономика, администрация и управление, туризъм.
Семестриалните такси за редовно обучение срещу заплащане в старопрестолната Алма матер са между 844 и 1212 лева.


Катя Мерджанова
5 Април 2016 | 18:53
Тагове: прием, университети, заплащане, студенти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook