Архиви свидетелстват, че лясковчани са били най- добрите гурбетчии- градинари
Архиви свидетелстват, че Лясковчани са били едни от най- добрите гурбетчии- градинари. За това свидетелстват редица архивни документи. Повече за начините на препитание в началото на миналия век ще бъде проучено по тематичен трансграничен проект. Върху него вече работят историците д-р Илия Вълев и Сергей Добрев. Проектът се казва „Пътят на българските градинари “ и е по инициатива на българските изследователски институт на българите в Унгария.
В унгарския град Сентеш има център посветен на българските градинари, отправили се отвъд пределите на родината си, за да припечелят средства за прехрана на семействата си. Връщайки се от там те донасят редица достижения на западноевропейската култура у нас.
На Запад българските градинари са били много популярни и уважавани, споделя още един от изследователите проекта Сергей Димитров.
Архивите свидетелстват, че българи в Унгария са притежавали едни от най- красивите градини и са успявали да реализират продукцията си на сто процента. Към днешна дата българския градинар е ощетен от масовото селско стопанско и вноса на продукция у нас, а изключенията на това правило намираме зад граница.
Работата по проекта ще отнеме общо 4 години. Д-р Илия Вълев и Сергей Добрев ще търсят наследници на български градинари, които да разкрият още детайли за бита и културата на хората от Лясковец в първата четвърт на миналия век.


Марияна Несторова
1 Април 2016 | 19:07
Тагове: градинари, България, проект, архиви

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook