Изложба с проекти на архитекти "Никополис ад Иструм"
Макет на Никиполис ад Иструм и бронзов монумент на император Гордиан трети са акценти в изложба, посветена на древноримския град. Откритата днес експозиция е съвместно дело на архелозите, работещи по разкопките на Никополис ад Иструм, и архитекти, които все още се обучават.
Магистри от варненския университет „Черноризец храбър“ документират проученото до момента на историческия град, създават и проекти за социализация. Ръководителят на разкопките на Никополис ад Иструм доц. Павлина Владкова информира, че мненията на младите архитекти и археолозите съвпадат.
Работата на студентите по проектите, свързани с опазването на културното наследство пък е била полезна за тях като бъдещи професионалисти.
И през новия археологически сезон разкопките на Никополис ад Иструм ще продължат, категорична бе доц. Владкова. За тяхното осъществяване се надява да получат финансиране от държавата, а междувременно инициативата за набиране на доброволци, които да работят това лято се радва на успех и до края на месеца ще стане ясно колко точно ще са те и с какво ще се заемат.


Десислава Колева
21 Март 2016 | 16:42
Тагове: архитекти, проекти, Никополис ад Иструм

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook