20 000 нарушения на Трудовия кодекс от работодатели
Само за изминалата 2015 година Главната инспекция по труда е отчела 20 000 нарушения на работодатели. Най-често те са свързани с организацията на работа, с почивките и отпуските, а повече от половината - близо 11 000, имат отношение към работното място, продължителността на работния ден и финансовото отражение на труда на служителите.
Извънреден труд и неизплащане на заработеното по празници са нещо обичайно за почти всички икономически сектори в нашата страна, се твърди в доклад на Главната инспекция по труда.
Виолета Белчева споделя, че наред с повечето часове, които най- често по празници се налага да работят служителите, в некоректните фирми следват обикновено устни уговорки, че следващите дни ще бъдат почивни или ще се предприеме алтернативен вариант, за да могат да отпочинат служителите.
Според синдикатите работодателите разчитали на вратичка в Кодекса на труда наречена „сумирано отчитане на работно време“ . Така работното време на служителя може да бъде отчетено за период от няколко месеца, а не за ежедневно положен труд. За да спрат тази незаконна практика от КНСБ искат право на отчитане да имат само малък брой работодатели.
Към всяка услуга която продава или стока, която създава работника той трябва да добавим стойност, за да е по- качествена тя. Експертът човешки ресурси Виолета Белчева е категорична, че подчинените трябва да идват на работа удовлетворени, за да може всички страни да са равнопоставени и доволни.


Марияна Несторова
17 Март 2016 | 19:06
Тагове: труд, заплащане, работодатели, нарушения

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook