Входът в аптека с пръстови отпечатъци – ненужен и опасен?
Въвеждането на пръстовите отпечатъци като идентификация в аптеките е ненужно и опасно според Асоциацията на собствениците на аптеки в страната. Освен това би довело до редица затруднения на пациентите, които по една или друга причина не могат да стигнат до аптеката. Изискването на Здравната каса в момента е там да се представят лична карта и предписана от лекар рецепта и не а задължително присъствието на пациента.
Подобна система за идентификация няма в нито една европейска страна отбелязва зам.-председателят на Асоциацията Стефан Згурев.
Трудности ще се появят както при обслужването на европейските граждани, които няма да се идентифицират с пръстови отпечатъци, така и на българските.
Националната здравноосигурителна каса избра по-скъпата оферта за изработване на софтуера за пръстовия идентификатор на стойност 477 000 лева с данък добавена стойност. Софтуерът ще върви и с предложения четец на цена от 286.80 лв. Той обаче не се плаща от касата, а лекари, болници и аптеки ще си го купуват сами.


Катя Мерджанова
15 Март 2016 | 19:11
Тагове: аптеки, лекарства, пръстови отпечатъци, система

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook