Българската следа в оперативното масонство
Български писател изследва тайната на масонското общество, разкрива къде се заражда и проследява корените и развитието му у нас. Румен Василев избра старата столица, за да представи книгата си „Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство“. В нея той разбива митовете на българската историческа наука за това, че Кольо Фичето и плеядата майстори, построили възрожденска България, са били самоуки и неграмотни.
Масонското братство се заражда по време на строежа на пирамидите в древен Египет. Членовете на това братство строят и Соломоновия храм, Пантеона в Рим, църквата „Св. София“ в Константинопол, готическите катедрали в Западна Европа, джамиите в Османската империя, както и (и това е голямата изненада) десетки църкви, манастири, къщи и мостове по българските земи през ХIХ век.
Книгата на Румен Василев предлага интригуващ разказ и за това какъв е произходът на българския национален флаг – въпрос, на който в България досега няма категоричен отговор.
Авторът предлага още речник на тайния език на брациговските строители – т.нар. Мещеровски или майсторски език, както и устава на брациговската обединена ложа от 1894 година.


Катя Мерджанова
11 Март 2016 | 19:18
Тагове: писател, книга, масонско общество, факти

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook