Образованието е първата стъпка към интеграцията заявиха от американско НПО
Образователната система трябва да бъде преработена така, че да отразява реалността и в малцинствените групи, включително и в ромската общност, заяви пред журналисти Хилъри Шелтън, директор на Вашингтонското бюро и вицепрезидент на организацията „Национална асоциация за напредък на цветнокожите хора". А за да бъде успешно интегрирането в училище и в обществото ромското малцинство в България е необходимо културата на общността и расовите признаци да рефлектират в училищната програма.
Според Шелтън образованието трябва да бъде освободено от културни предразсъдъци. Той информира, че в Щатите използват експерти от различни области и институти, за да изберат най-подходящия начин, по който да се учат децата в училищата.
Въпреки, че САЩ е страна, постигнала успехи по отношение интеграцията и напредъка на афроамериканците, остава още много да се направи, заяви още Шелтън. Сред проблемните области той посочи здравеопазването.
13% е делът на афроамериканското население в САЩ. Шелтън заяви, че правораздаването също го засяга и че 40% от лишените от свобода там са цветнокожи.


Катя Мерджанова
8 Март 2016 | 19:02
Тагове: образование, малцинства, интеграция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook