Без предмет „Психология“ в училище?
Близо 2500 души са се подписали в петиция против отпадането на психологията като учебен предмет и за тренинги за социално-емоционални умения в училище. Петицията бе подадена в Президентството, Министерския съвет и Парламента. Според инициаторите й причините за евентуалната промяна не са ясни, както и стъпките, осъществени от държавните институции, за да отпадне учебният предмет.
„... някак незабелязана остана може би най-фрапантната промяна в учебните планове предлагани от МОН – а именно отпадането, ликвидирането на цял един учебен предмет с над вековна история в българското средно образование и сред най-популярните и важни за учениците у нас и по целия свят – а именно „Психологията”. За съжаление, на практика никой не забеляза и не коментира този радикален и неочакван акт", пише в петицията.
Според одобрения от министъра учебен план по новия предмет Философия броят на часовете се запазва – общо 144. По думите на директора на СОУ „Емилиян Станев“ и съдържанието ще се запази. Единствената промяна ще бъде в названието на предмета.
В декларация до президента, премиера, просветния министър и председателя на Парламентарната комисия по образованието и науката от Общото събрание на дружеството на психолозите в България представят нужните промени във връзката между психологията и образованието. Сред тях - преподаването на психологически знания и умения да обхване целия образователен цикъл - от предучилищна възраст до края на средното образование и преподаватели по психология и по психологически умения да бъдат само квалифицирани психолози, а не специалисти от други области.


Катя Мерджанова
22 Февруари 2016 | 18:32
Тагове: психология, предмет, училище, отпадане

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook