Отбелязваме международния ден на добротата
17 февруари се отбелязва, като Ден на спонтанните актове на доброта - една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Добродетелта не зависи от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни и то без да очакваме в замяна същото. Защо трябва да вършим добри дела, макар и малки, вижте в следващия репортаж.
За Цветомир Цанков добротата е неизменна част от ежедневието му. Според него тя е тясно свързана с възпитанието на човек. Добрите постъпки определя като акт на човещина, с който по- лесно живеем в хармония със себе си.
Според Цветомир единственото чувство, което е по- добро от това да получиш помощ е ти да си полезен и да помогнеш на някой. Чувството на удовлетворение е достатъчна причина човек да го прави. Цветомир си спомня с усмивка за бабата, която е променила неговия живот, а и този на всички получили по един от нейните букети.
Ето как великотърновци асоциират направата на малки жестове провокирани от добрина.
Някои сред официалните причини да правим добрини са, че когато човек прави нещо подобно за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество хормони на щастието - ендорфин и серотонин. Учени от университета в Мичигън пък са констатирали, че добрите хора живеят по- дълго и боледуват рядко.


Марияна Несторова
17 Февруари 2016 | 19:13
Тагове: ден, доброта, помощ, жест

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook