Повече изисквания към медиците от доболничната помощ, средствата остават същите
Изискванията към работещите в доболнична помощ стават все повече, но финансирането, което получават от НЗОК остава същото, съобщи д-р Янка Минчева, председател на БЛС Велико Търново. Припомням, че местната колегия иска оставката на здравния министър Петър Москов, заради несъгласие с методиката на изработване на Националната здравна карта и разминаването й с документа на областно ниво.
Лекарският съюз отправи предложение за преразпределение на бюджета на НЗОК, без да се нарушава общата му рамка, с цел осигуряване на повече средства за доболнична помощ.
Недостатъчно е финансирането за профилактичните прегледи и диспансеризациите, като най-проблемни д-р Минчева посочва детското здравеопазване и грижата за бременни и майки.
Великотърновската колегия към БЛС подчертава, че Здравната карта разглежда населението по възрастови групи, но не е взета под внимание възрастта на лекарите, работещи в областта. Голяма част от тях са пред пенсиониране, а Националната здрвна карта не предлага решение на проблема. Това е и още една от причините за исканата оставка на министър Москов.


Катя Мерджанова
16 Февруари 2016 | 18:38
Тагове: оставка, министър, здравеопазване, здравна карта

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook