Няма опасност от свлачища и преливащи язовири във Великотърновска област
Няма опасност от свлачищни процеси на територията на област Велико Търново , както и от преливане на язовири, съобщи областният управител проф. Пенчо Пенчев. 159 са язовирите във Великотърновско, като два от тях са с национално значение –„Йовковци” и „Александър Стамболийски”, а четири са държавна собственост. Проблем остава неизяснената собственост на язовир, намиращ се на територията на общините Сухиндол и Павликени.
Областният управител уточни, че стената на съоръжението се намира в едната община, а самият язовир в другата. Той увери, че след извършените през април и октомври 2015 година проверки за потенциално опасни язовири, са предприети необходимите превантивни мерки.
От началото на тази година Държавната агенция по метрологичен и технически надзор контролира поддръжката на язовирните стени и съоръженията към тях в изправно техническо състояние и безопасната им експлоатация. Представителят на Агенцията за област Велико Търново е получил списък на всички язовири на територията на областта. Броят на свлачищата в областта е над 180.
Според проф. Пенчев основната причина за образуването на свлачища и преливане на речни корита е човешката намеса. Самият той сподели, че е ставал свидетел на изхвърлени строителни отпадъци в коритата на реките.


Катя Мерджанова
1 Февруари 2016 | 18:08
Тагове: свлачища, реки, Велико Търново, опасност

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook