47 паралелки след седми клас и 38 след завършено основно образование предлагат от РИО
47 паралелки след седми клас и 38 след завършено основно образование предлагат от РИО за учебната 2016/17 година. Това стана ясно на заседание на Постоянната Комисия по заетостта в Областна администрация Велико Търново. На него беше представено и предложението на Регионалния инспекторат по образованието, касаещо Държавния план- прием за учебната 2016- 2017 година. Държавният план- прием за 2016 - 2017-та година е разработен съобразно приоритетите за развитие на Област Велико Търново, а именно да има баланс между реално завършващите основно образование и броят на заявените паралелки за прием след това.
Според анализите на инспектората в сравнение с предната година завършващите седмокласници сега са с 85 по – малко, а осмокласниците с 83 повече. Според инж. Розалия Личева тази статистика е резултат от закриването на някои паралелки, за които нямаше достатъчно ученици през изминалата година.
Точният брой на завършващите 7-ми клас е 1807. Децата, които ще придобият основно образование са 864. Едно от предложенията представено на заседанието бе да бъдат одобрени 38 паралелки за прием след завършен 8-ми клас. Продължават и заявките в самостоятелна, вечерна и задочна форма на обучение. При задочното образование са заявени 8 паралелки, във вечерна форма - 1. Одобрени бяха и 4 паралелки за ученици със специални образователни потребности.


Марияна Несторова
26 Януари 2016 | 17:36
Тагове: паралелки, прием, ученици, инспекторат, образование

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook