Свищов против превръщането на Стопанската акедемия във филиал на Русенския университет
За провеждането на среща в Народното събрание с участието на членовете на Комисията по образование и наука, народните представители от област Велико Търново, министъра на образованието и науката, както и членове на академичната общност в Стопанска академия, настояват от висшето учебно заведение в крайдунавския град. Причината – изказването на просветния министър Тодор Танев от преди седмица, че ще спре субсидията на Академията и че тя ще стане филиал на Русенския университет.
Професор Андрей Захариев заяви, че от вчера вече са събрани стотици подписи на граждани в подкрепа на висшето учебно заведение, редом с тези на кмета и председателя на Общинския съвет.
Според академичната общност в Свищов има решение на проблемите, засягащи висшето учебно заведение.
Миналата седмица Административният съд отмени заповедта на министъра на образованието, с която тя бе отстранена от поста. Ако МОН обаче не обжалва решението до две седмици, проф. Димитрова ще заеме отново ректорския пост. В писмо до министър Танев проф. Захариев настоява а бъдат дадени правомощия на временния ректор проф. Марияна Божинова да свика Общо събрание на университета, на което да бъде гласуван вот на недоверие за проф. Димитрова.
По думите на проф. Андрей Захариев възпитаници на висшето училище имат готовност и за гражданско неподчинение, включително блокиране на пътища в Северна България, ако се стигне до преобразуването му във филиал.


Катя Мерджанова
12 Януари 2016 | 18:16
Тагове: Свищов, академия, филиал, Русенски университет

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook