Курсант от НВУ извади светия кръст във Велико Търново
19-годишният курсант от Националния военен университет „Васил Левски“ Илиян Христов извади светия кръст от водите на Янтра във Велико Търново. Над 40 смели мъже скочиха в реката, въпреки ниските температури. Вярва се, че който хване богоявленския кръст, бива честит и здрав през цялата година.
Честването на Богоявление в старата столица започна с отслужването на Света литургия, освещаване на знамената на НВУ и на областната и общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. След празнично шествие до Владишкия мост митрополит Григорий хвърли кръста във водата, в която желаещите да го извадят вече бяха нагазили.
Късметлията бе първокурсникът Илиян Христов, който е родом от Лом и изучава специалността “Радиотехнически войски” в НВУ.
Курсантът заяви, че има амбиция да се изгради като достоен български офицер. Следващата година ще продължи образованието си в Шумен, където ще прекара общо 4 години. А първият и успешен опит да извади кръста няма да е последен за него.
Освен традиционната благословия от митрополита, късметлията получи и парична награда и три дни домашен отпуск от ръководството на университета.


Катя Мерджанова
6 Януари 2016 | 17:03
Тагове: Богоявление, Йордановден, кръст, Велико Търново, р. Янтра

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook