Заличават професията архивист?
Архивистите може да останат извън списъка с регулираните професии у нас. На сайта на Министерството на образованието и науката е публикуван проект за решение на Министерския съвет за заличаване на тази професия. Липсва информация какви са основанията на вносителите на проекта. От Държавен архив – Велико Търново са категорични, че това би довело до задълбочаване на кризата с кадрите.
В дните между Коледа и Нова година на сайта на просветното министерство се появява проектът за решение, а срокът за изпращане на бележки, становища и предложения бе 4 януари.
Във времето на електронната информация развитието и на архивно-информационния сектор се насочва към електронните услуги.
Камелия Михайлова работи от 5 години в Държавен архив Велико Търново. Не е архивист по образование.
От година и половина в Държавен архив Велико Търново са с непопълнен щат, поради финансови проблеми и липсата на специалисти.
Още през далечната 1959 г. България е приета за член на Международния съвет на архивите, но само в България в началото на 2016 година професията архивист предстои да бъде заличена с решение на Министерски съвет.


Катя Мерджанова
5 Януари 2016 | 18:17
Тагове: архивист, професия, списък, регулярни професии, отпадане

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook