Царевец е най- посещаваният културно-исторически обект в България за 2015 година
Царевец е най- посещаваният културно исторически обект в България през 2015 година. Сред чужденците най-многобройни са били американците, следват ги англичани, румънци, французи. Директорът на РИМ- град Велико Търново споделя, че туристите са подготвени и целенасочено идват с идеята да видят това, за което вече са чули и прочели. Падналият сняг влошава условията за разглеждане на крепостта в старопрестолния град, но и днес не спря туристите все пак да отидат.
Някои от най-посещаваните музейни обекти във Велико Търново, които са под грижите на РИМ са Мулти медийният посетителски център, който е единствен на Балканския полуостров, няколко средновековни църкви, останали запазени до днес, сред които и „Св. Четиридесет мъченици“.
Малко над 143 000 са посетителите дошли да видят крепостта Царевец за изминалата година. 774 пък бяха туристите, които разгледаха крепостта на българските царе в първия ден на новата 2016-та година.
Стефка Дамянова е първият посетител на историческия обект за 2016.На първи януари тя бе официално посрещната с подаръци и шампанско от директора на Регионалния исторически музей. Лошото време и днес не спря хората да се разходят по историческия хълм.
Иван Църов отбелязва, че учащите заемат 1/3 от посетителите, като най- силни са летните месеци май- и юни, когато ученическия туризъм е в разгара си. Царевец е единствения паметник- музей отворен 365 дни в година, като се радва на посетители във всеки един от тях.


Марияна Несторова
4 Януари 2016 | 20:01
Тагове: туризъм, Царевец, обект, посещаемост

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook