Свищовската академия ощетена със стотици хиляди левове от схеми за източване
Три досъдебни производства за длъжностни престъпления в Стопанската академия в Свищов са образувани след предаден в Райoнна прокуратура одитен доклад от Министерство на образованието. Докладът е за периода 2012-2015 година, а производствата включват схеми за продаване учебници, разхищение на средства за фалшиви командировки и събирането на 120 хиляди лева за изграждане на алея на ректорите. Повече за начините за „източване“ на Свищовската академия, разказа общинският съветник от крайдунавския град Калин Костов.
Академията продавала учебници на външна фирма на производствена цена и ги изкупувала от нея на многократно завишена такава. От банков депозит на стойност 2 милиона и половина с лихвен процент много по-нисък от пазарния пък губи около 80 хиляди лева.
Според общинският съветник и председател на „Сдружение за европейско качество във висшето образование “ Калин Костов съществува връзка между най-значимите събития в крайдунавския град.
Тогава Министерството на образованието отмени избора на 35-годишната професор Теодора Димитрова за ректор на висшето учебно заведение. След четири управленски мандата като кмет на Свищов Станислав Благов тази есен не бе преизбран.
След балотаж вотът на гражданите на крайдунавския град бе спечелен от издигнатия от БСП Генчо Генчев.


Катя Мерджанова
28 Декември 2015 | 17:24
Тагове: Стопанска академия, Свищов, Прокуратура

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook