Стари обичаи предсказват добра или лоша ще бъде годината
Бъдни вечер и Коледа са свързани с много обичаи, за предсказване добра или лоша ще бъде предстоящата година. С много от поверията обаче младите хора не са запознати. За някои от традициите ни припомня етнологът Тодорка Недева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Бъдникът е неотменен спътник на Бъдни вечер във всеки български дом или поне така е било едно време. Представлява дебел пън от крушово или дъбово дърво, който се горял в огнището на дома цяла нощ.
Друг интересен обичай, по който можем да предскажем идните месеци в годината е изсушаването на лук. Прави се в навечерието на Коледа, обикновено от домакинята в семейството, когато вече всички други членове на дома спят.
Рано на другия ден преди изгрев слънце люспите се вземат и се отварят внимателно една по една. Ако солта се е разтворила това означава, че съответният месец ще бъде дъждовен, но добър въпреки всичко. Ако обаче солта е останала твърда означава, че този месец ще бъде лош и вещае несполуки и нещастие. В българските легенди откриваме и още един начин, по който да очертаем идните 365 дни.
В кулинарията българските домакини също са намирали начин да гадаят за бъдещите дни през годината. По това дали декорираната от тесто във формата на плодове пита е изпечена добре или не, можело да се разбере дали годината ще е плодородна.


Марияна Несторова
23 Декември 2015 | 18:52
Тагове: Коледа, обичаи, поверия, празник

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook