Най-много деветокласници отпадат от училище във Великотърновска област
Лошият социално икономически статус на семейството и заминаване в чужбина са общовалидните причини за отпадане на ученици от образователната система във Великотърновска област. В общините Полски Тръмбеш и Златарица броят на отсъстващите и отпадащите е най-голям. През последните 5 години броят на отпадналите от училище ученици от повече от 200 на година стига до 75.
Една от причините за положителната на пръв поглед тенденция, е неяснотата на понятието „отпаднал“ Голяма част от директорите са отчитали всички, които не са в училището за отпаднали.
Най-малко деца отпадат от образователната система в начален етап на обучение.
В прогимназиален етап между 5 и 7 клас се поддържа по-високо ниво на брой отпадащи от образователната система. Критичен се оказва и 9 клас, а като причина от РИО посочват неправилното професионално ориентиране и избор на училище за продължаване на образованието в гимназиален етап.
Заради икономическия статус на семействата си, някои от учениците, навършили 16 години, напускат училище, за да работят. При различните етнически групи пък причините са свързани с бита, културата, в които сключването на брак е с приоритетно значение за сметка на образованието.


Катя Мерджанова
9 Декември 2015 | 16:28
Тагове: ученици, отпадащи ученици, РИО

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook