Отбелязват 115 години от създаването на Великотърновската адвокатска колегия
115 години от създаването на Великотърновската адвокатска колегия ще бъдат отбелязани в старата столица на 10-ти декември. Датата е свързана с отбелязването на Деня за защита на човешките права, каза председателят на адвокатската колегия във Велико Търново Веселка Коева. Очаква се за тържественото честване да пристигнат председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, висши магистрати. 
По думите на Веселка Коева създаването на адвокатската колегия във Велико Търново преди 115 години поставя основата на адвокатурата в България.
По време на събитието ще бъде представена книгата “Историята на великотърновската адвокатура”, дело на музейния уредник Катя Митова- Ганева. Изданието е първи том и обхваща периода от Освобождението до 1944 год. Книгата е плод на 8-годишна работа и съдържа документи, снимки, любопитни факти, биографични данни за 225 търновци, които са били членове на местния адвокатски съвет.
На годишнината ще бъде представен и филм дело на режисьора Георги Василев и Катя Ганева. Кадрите от него са заснети в Историческия музей на града, а всички облекла и атрибути, с които си служат актьорите в него са автентични. Продължителността на лентата е 30 минути.


Марияна Несторова
8 Декември 2015 | 17:32
Тагове: адвокатска колегия, юбилей, честване

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook