Изобретенията от миналото и днес
Електронният часовник, фотокопирната машина и въздушната възглавница са само част от изобретенията, които са дело на българи. Много устройства, създадени и използвани в миналото, днес са забравени, въпреки че са функционални и полезни, като електрическите възглавници например. Според великотърновски изобретател в бурния технологичен прогрес скоро ще започнем да се връщаме към добре забравеното старо.
Когато е на 15 години Кирил Попов сглобява първия си радиоприемник. От тогава до ден днешен работи по своите изобретения. Споделя, че пътят от идеята до реализацията е дълъг. В стремежа си технологиите да улеснят живота ни, всъщност ни правят лоша услуга, свеждайки до минимум физическите ни усилия, което от своя страна води до здравословни проблеми, смята изобретателят.
Той е на мнение, че голяма част от техниката, която се създава днес, е с цел просто да задоволи прищявките на разглезените ползватели.
Кирил Попов създава устройство, което посредством задвижвана в продължение на 20-30 минути тежест, произвежда електроенергия за осветление. Именно в посока проектиране на алтернативни устройства за добиване на електроенергия влага усилията си изобретателят. Според него съвременните инженери и проектанти трябва да работят в тази област.
Важно е още в началните класове, когато учителите забележат възможностите на деца, които на моменти изглеждат странни или затворени, да им обърнат внимание, категоричен е Попов. Някой от тях може би е следващият Леонардо да Винчи.


Катя Мерджанова
4 Декември 2015 | 19:03
Тагове: изобретения, технологии, проблеми, прогрес

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook