С над 600 оръжейни експонати разполага колекцията на РИМ-Велико Търново
С над 600 оръжейни екпонати разполага фондът на Регионалния исторически музей във Велико Търново. За колекцията отговаря Симеон Цветков - един от най-известните оръжейни експерти в България. В момента работи като уредник в отдел „Етнография“ в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Интересът към оръжията е наследен от хора в роднините му- прадядо му по бащина линия е бил кавалерист от 9 конен полк- воювал е през Първата световна война в Добруджа.
Оръжия в музея във Велико Търново се намират от самото създаване на институцията, разказва Симеон Цветков. Експонатите са от различни епохи, като сред най-атрактивните е турско оръдие.
Ценният експонат се е използвал до началото на 60-те години миналия век. В оръжейната стая, която не е отворена за посетители, се съхранява голяма част от огнестрелното и хладното оръжие на музея. Част от експонатите са дарени от Министерство на отбрана, не е малък дялът и на частните дарители.
Най-старото огнестрелно оръжие от началото на 19 век е английска пушка, има и образци на оръжия от Руско-турската освободителна война, от Балканската война, както и от Първата световна. Сред експонатите, които още могат да се видят са пистолетите Парабелум и система Стар-второто по масовост оръжие в българската армия. Най- древните артефакти на територията на музея са датирани на възраст от около 7000 години. Те се намират в музей „Археология“.
Експонатите в РИМ- град В. Търново са над 600 и постоянно биват допълвани. В момента Симеон Цветков прави обширен обзор и анализ на въоръжението на българската армия за периода 1889- 1918 година.


Марияна Несторова
19 Ноември 2015 | 18:42
Тагове: РИМ, оръжейни експонати, колекция

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook