Историята на търновския театър от началото на Българското възраждане до наши дни
Актьорът Иван Митев събира историята на Великотърновския театър. В продължение на години през ръцете му са минали редица архиви, посетил е много хранилища. Артистът по душа и образование казва, че в началото не е имал съмишленици, но с времето все повече хора му помагат да събере забравените късчета история. Съвсем скоро се очаква да бъде завършена и книгата му, посветена на търновския театър.
Иван Митев има над 35 години стаж като актьор. Срещал се е със стотици артисти, режисьори, звезди от световните сцени и дори с Владимир Висоцки. Връщането към спомените е мотивът му да започне да събира историята на Великотърновския музикално-драматичен театър.
В продължение на четири години актьорът не спира да търси, събира, чете и съхранява всякаква информация. Като резултат Иван Митев разбира, че театърът всъщност има изключително богата история. Самият той е убеден, че хората от старата столица дори не подозират какво богатство е градския драматично музикален театър.
В колекцията на Митев вече има перуки и части от костюми поръчвани от търновските възрожденци през 1872 година в Мюхен и в Лондон. Сега му предстои да издаде книга. Голяма част от материалите за книгата си Иван Митев намира в Държавния архив. През ръцете му са минали десетки вестници, издавани още преди Освобождението. Признава, че за четири години е сканирал над 7 000 страници текст, а материалът е толкова обемист и интересен, че ще бъде издаден в два тома. До края на годината вероятно ще излезе първият.
Иван Митев казва, че мотивът му да е повече хора да знаят историята на българското театрално изкуство. На мнение е, че търновската публика е най–театралната и интелигентна в България, защото сама си е създавала театъра.


Марияна Несторова
3 Ноември 2015 | 18:52
Тагове: история, Великотърновския театър, архив, издаване, книга

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook