Инициативен комитет събира подписка за промени в съдебната система
Въвеждането на длъжност заместник-главен прокурор за борба с корупцията, разделение на Висшия съдебен съвет на 2 колегии и намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години са част от идеите, които предлагат от Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“. Велико Търново е един от градовете, които се включват в събирането на подписи, които заедно с идеите ще бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.
В инициативата участват юристи, актьори, журналисти, предприемачи, хора с изявена гражданска позиция. Обединяват се около 7 идеи за реформа в съдебната система.
Според организаторите прокуратурата не постига реалната си цел – ефективна наказателна политика. Предлагат отмяна на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите и намаляване мандата на главния прокурор от 7 на 5 години. Настояват и за явно гласуване по всички кадрови въпроси във Висшия съдебен съвет.
Освен в София, подписи се събират и във Варна, Бургас, Стара Загора, Русе. От седмица и Велико Търново е част от инициативата. В нея се включват както преподаватели от юридическия факултет на ВТУ, така и студенти.
Целта на „Правосъдие за всеки“ е да съберат 500 хиляди гласа, които на 13 ноември да бъдат внесени за разглеждане в Народното събрание.


Катя Мерджанова
3 Ноември 2015 | 18:48
Тагове: подписка, промени, съдебна система

« Назад
live


Евроком Царевец

Търсене
Изпрати репортажНастройване на цифров приемник


Тайната къщаПредаванияСтанете наш почитател във Facebook